Back to All Events

Conferinta ”Functia terapeutica a Mandalei” cu Cristina Flueras

Mandalele sunt cunoscute ca fiind simboluri folosite in special in practicile religioase orientale: buddhista, hindusa, jainista, insa ele sunt prezente si in spatiul religios creștin si islamic. In diverse tipuri de yoga, mai ales in tantrism, ele pot fi reprezentate sub forma de yantre (un tip specific de mandale) si sunt unelte folosite in meditatie spre a inlesni concentrarea celui care le folosește pe stari specifice ale constiintei sau pentru a facilita conectarea la anumite zeitati. 

In domeniul psihoterapiei, mandalele au fost introduse prin intermediul lui Carl Gustav Jung, psihoterapeutul de origine elvetiana care a descoperit importanta lor atat prin propria munca de introspectie cat si prin intermediul pacientilor sai. Pentru o perioada extinsa de timp acesta desena cate o mandala in fiecare dimineata si a putut constata ca exista o corespondenta intre starile sale interioare și mandala desenata in ziua respectiva. Astfel, el a observat transformarile psihice care aveau loc de la o zi la alta si mai mult de atat, pentru el aceste mandale reprezentau Sinele, adica integritatea fiintei sale. 

Intrebarea care s-a născut a fost: cum de este posibil ca un desen circular sa reprezinte intreaga fiinta? Studiile facute cu bebelusi au relevat faptul ca acestia prefera sa sa uite la cercuri și nu la linii drepte, ca bebelusii de trei luni si chiar mai mici prefera sa priveasca cercuri și nu figuri complicate și ca incepand de la varsta de doua luni, bebelusii pot face distinctie intre cercurile care conțin pattern-uri care sugereaza o fata, de cercurile care contin pattern-uri aleatorii. Impreuna vom descoperi in ce fel aceste structuri circulare – mandalele - contribuie la vindecare in context psihoterapeutic.

Conferentiar: Cristina Flueras

Donatie recomandata: 30 lei

Donatiile vor fi facute catre Asociatia PAVEL care se ocupa cu ajutarea familiilor cu copii bolnavi de cancer, leucemie sau anemii grave.

Pentru inscrieri va rugam sa completati formularul de mai jos sau sa trimiteti un e-mail la dor@centruldoor.com. Pentru clarificari va rugam sa sunati la 0747497133/0722512035:

NUME *
NUME