Back to All Events

Conferinta”Manipularea frumosului in sub-cultura Mass Mediei” cu Oreste Teodorescu

Desacralizarea omului traditional: varful de lance al noii propagande audio-vizuale

In cursul pe care il propun voi vorbi despre complexul mecanism de manipulare prin care omului i se propune o gama aproape infinita de expresii estetice ale frumusetii exterioare si trecatoare in dauna inradacinarii in frumusetea duhovniceasca care este mantuitoare, pornind de la metafora pestelui atat de draga parintelui Paisie Aghioritul, care spune ca imaginea pestelui inotand in aval, printre pietre, cu soarele oglindit in solzi este de o frumusete poetica, dar oare aceasta frumusete exterioara este si utila?

Omul poate contempla dar nu se poate hrani cu aceasta admirabila priveliste. Ca ea sa devina utila, trebuie sa suporte o mare mutatie estetica. Pentru a ne putea hrani, pestele trebuie eviscerat, curatat de solzi si prajit, de unde putem concluziona ca intre frumos, bun si util nu exista sinonimie ci este nevoie de alchimie, de tranformare…de o altfel de modelare, dar de data aceasta nu prin scupltarea formelor ci prin imblanzirea fondului…

Frumusetea este conceptul carea fascinat, uneori pana la obsesie omenirea, fiind atat inspiratia artistului, misterul omului de stiinta, cat si fundamentul teologic al gasiriiprezentei lui Dumnezeu in intreaga Lui Creatie. Dostoievski, la capatul unei vieti complicate si tumultoase a concluzionat profetic: „Frumusetea va mantui lumea” !

Conform scrierilor biblice, Dumnezeu dupa ce a plamadit Lumea, a inzestrat-o dupa Chipul si Asemanarea Sa cu Frumusetea Binelui, asadar aceasta calitate divina, gravata in om ne va insoti pentru totdeauna, intrucat provine din interior, de la duh, iar frumusetea sufletului se oglindeste in expresia fizica si psihica printr-un amestec tainic de duiosie si putere, de blandete si vointa care emana liniste, pace, echilibru si eleganta.

Dupa Cadere, omul s-a trezit frant, rupt intre lumea lui launtrica, nevazuta, eterna si aspectele exterioare ale vietuirii vremelnice in trup si in lume.Omul modern pare mult mai preocupat sa-si modeleze pana la perfectiune trupul si sa se inconjoare de obiecte frumoase, utile neglijandu-si frumusetea sufletului, pe care o mai cauta doar sfintii.

Astazi, se desfasoara peste tot in lume concursuri de frumusete, insa nicaieri, nimeni nu pare interesat de o olimpiada a frumusetii sufletesti, si totusi, cum zice Martin Buxbaum: “Unii oameni, indiferent cat de bătrani sunt, niciodata nu isi pierd frumusetea. Au mutat-o din fete in inimile lor.”

Conferentiar Centrul ORDO: Oreste Teodorescu

Donatie recomandata: 70 lei

Pentru inscrieri va rugam sa completati formularul de mai jos sau sa trimiteti un e-mail la dor@centruldoor.com. Pentru clarificari va rugam sa sunati la 0747497133/0722512035:

NUME *
NUME